Η λειτουργία του προγράμματος

 

Το περιεχόμενο της βαλίτσας 

22-27 βιβλία.  Όσα δανείζονται στα παιδιά, περιέχουν κάρτα δανεισμού. Ορισμένα περιέχουν CD.

Επιτραπέζιο παιχνίδι (σε ορισμένες βαλίτσες)

Κατάλογος των βιβλίων

Φάκελος «Γράμμα σε Ρόδες», όπου οι μαθητές τοποθετούν γράμματα ή ζωγραφιές προς τους μαθητές της επόμενης τάξης, με τις εντυπώσεις τους από τα βιβλία της βαλίτσας

2 αφίσες (μία αναγγέλλει την άφιξη των Βιβλίων σε Ρόδες, μία απευθύνεται στους μαθητές)

25 σελιδοδείκτες (συνοδεύουν τα βιβλία που δανείζονται)

 

Τα ΒΙΒΛΙΑ ΣΕ ΡΟΔΕΣ® βήμα-βήμα

Η προετοιμασία

Μπορείτε να προετοιμάσετε τη φιλοξενία των ΒΙΒΛΙΩΝ ΣΕ ΡΟΔΕΣ® στην τάξη σας με τη βοήθεια των περιλήψεων των βιβλίων που είναι αναρτημένες στην ιστοσελίδα. Κάποια από τα βιβλία τα γνωρίζετε ήδη, άλλα είναι καινούριες εκδόσεις.

Η άφιξη

Η άφιξη της βαλίτσας στην τάξη είναι γιορτή! Βοηθήστε τους μαθητές σας να χαρούν αυτή την «επίσκεψη». Αν τους έχετε ενημερώσει από πριν ότι περιμένετε τον ερχομό της, μπορείτε να οργανώσετε και μια μικρή τελετή υποδοχής. Μπορεί όμως να θέλετε να τους κάνετε έκπληξη! Η βαλίτσα περιέχει μια αφίσα που ανακοινώνει την άφιξή της (για να αναρτηθεί στην τάξη ή στο σχολείο) και μια επιστολή προς τα παιδιά που τα βοηθά να εξοικειωθούν με τα βιβλία και να κατανοήσουν τη διαδικασία του δανεισμού. Πριν ανοίξετε τη βαλίτσα, μιλήστε με τα παιδιά για το θέμα της, ίσως και να το διαλέξατε μαζί.

Η φιλοξενία

Η φιλοξενία της βαλίτσας μπορεί να αποτελέσει αφορμή για πολλές δραστηριότητες, όπως η διαμόρφωση μιας γωνιάς ανάγνωσης ή μικρής βιβλιοθήκης με βιβλία που θα φέρουν τα παιδιά για να συμπληρώσουν τα βιβλία της βαλίτσας, ή και η δημιουργία μιας λέσχης ανάγνωσης. Συναντήσεις με συγγραφείς και εικονογράφους, επισκέψεις σε μουσεία, εκθέσεις, στην τοπική βιβλιοθήκη, μια περιήγηση στην πόλη, στη φύση, θα συμπληρώσουν τις εμπειρίες των παιδιών. Οι εικονογραφήσεις των βιβλίων δίνουν έμπνευση για ζωγραφική ή κατασκευές, ενώ πολλά θέματα γίνονται αφορμή για θεατρικό παιχνίδι. Οι δυνατότητες αξιοποίησης της κάθε βαλίτσας είναι πολλές, τόσο στο πλαίσιο των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων όσο και κάποιου άλλου εκπαιδευτικού προγράμματος στο οποίο συμμετέχετε. Ο τρόπος που θα επιλέξετε είναι απόρροια της εμπειρίας σας, των επιθυμιών των μαθητών σας και των απαιτήσεων του εκάστοτε προγράμματος.  Ίσως το πιο σημαντικό που πρέπει να έχετε κατά νου είναι πως η ανάγνωση είναι, πάνω απ’ όλα, απόλαυση, και πως τα ΒΙΒΛΙΑ ΣΕ ΡΟΔΕΣ® έφτασαν στην τάξη σας για να τα απολαύσουν τα παιδιά! Ενθαρρύνετε τα παιδιά να ξεφυλλίσουν, να διαβάσουν μεγαλόφωνα, να συστήσουν το ένα στο άλλο κάποιο βιβλίο, να διαβάσουν μαζί.

Ο δανεισμός

Το πρόγραμμα ΒΙΒΛΙΑ ΣΕ ΡΟΔΕΣ® προσφέρει τη δυνατότητα δανεισμού βιβλίων στο σπίτι. Τα περισσότερα βιβλία περιέχουν στην τελευταία σελίδα κάρτα δανεισμού. Τα βιβλία αυτά δανείζονται στους μαθητές για μερικές μέρες, ανάλογα με το μέγεθος και τη δυσκολία τους. Ενθαρρύνετε τους μαθητές σας να δανειστούν, είναι σημαντικό να αποκτήσουν μια τέτοια κουλτούρα. Μιλήστε τους για βιβλιοθήκες και για την ευθύνη που απορρέει από το δικαίωμα του να δανείζομαι κάτι που δεν μου ανήκει. Πριν δανείσετε ένα βιβλίο συμπληρώστε στην κάρτα δανεισμού τα στοιχεία του μαθητή, κρατήστε την και επανατοποθετήστε την όταν το παραλάβετε. Η κάρτα διευκολύνει τη διαδικασία του δανεισμού και αποτυπώνει την «κίνηση» κάθε βιβλίου, γι’ αυτό είναι σημαντικό να συμπληρώνεται. Στον μαθητή θα δώσετε, μαζί με το βιβλίο, τον σελιδοδείκτη (στον οποίο θα σημειώσετε την ημερομηνία επιστροφής του βιβλίου), μια επιστολή ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ και το ΕΝΤΥΠΟ ΣΥΓΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΓΟΝΕΑ, που θα βρείτε έτοιμα για ανατύπωση στην ενότητα ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ. Τα βιβλία πρέπει να επιστρέφονται στην ώρα τους σε άριστη κατάσταση. Είναι σημαντικό η ημερομηνία επιστροφής των τελευταίων βιβλίων που δανείσατε να προηγείται κατά τουλάχιστον 3 μέρες από αυτήν της αναχώρησης της βαλίτσας.
Η αναχώρηση

Η βαλίτσα έμεινε στην τάξη σας για έναν μήνα. Σας αφηγήθηκε πολλές ιστορίες, φτιάξατε κι εσείς τις δικές σας. Πριν αναχωρήσει, ζητήστε από τα παιδιά να γράψουν ένα γράμμα ή να φτιάξουν μια ζωγραφιά, προς τους μαθητές της επόμενης τάξης, και να τα τοποθετήσουν μέσα στον φάκελο «Γράμματα σε Ρόδες». Αναμνηστικές φωτογραφίες που θα μας στείλετε ηλεκτρονικά, μας βοηθούν να φτιάξουμε ένα ψηφιακό φωτογραφικό οδοιπορικό των ταξιδιών των ΒΙΒΛΙΩΝ ΣΕ ΡΟΔΕΣ® και ίσως μια έκθεση. Αν θέλετε να μοιραστείτε με τους συναδέλφους σας μια καλή πρακτική που εφαρμόσατε, μπορείτε να μας τη στείλετε για να την αναρτήσουμε στο blog της ιστοσελίδας. Πριν παραδώσετε τη βαλίτσα, ελέγξτε ότι είναι πλήρης: δεν λείπει κάποιο βιβλίο ή παιχνίδι, έχουν επανατοποθετηθεί όλες οι κάρτες δανεισμού στα βιβλία και τα CD σε όσα βιβλία τα περιείχαν. Η αναχώρηση της βαλίτσας είναι απαραίτητο να γίνει στην προβλεπόμενη ημερομηνία, κατά την οποία θα πρέπει είτε να βρίσκεται από τις 9:00 το πρωί στο γραφείο της Διεύθυνσης του Σχολείου (αν παραλαμβάνεται από εταιρεία ταχυμεταφορών), είτε να παραδίδεται στην αρμόδια Πρωτοβάθμια Διεύθυνση. Σε περίπτωση που διαπιστώσετε καθυστέρηση του ταχυμεταφορέα, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας άμεσα. Τα ταξίδια των βαλιτσών είναι προγραμματισμένα για όλη τη σχολική χρονιά και κάθε καθυστέρηση δημιουργεί ανωμαλία και μεγάλη απογοήτευση στα επόμενα παιδιά που περιμένουν τα ΒΙΒΛΙΑ ΣΕ ΡΟΔΕΣ®. Καθυστερημένα βιβλία θα πρέπει να επιστραφούν χωριστά, το ταχύτερο δυνατόν. Για τυχόν βιβλία που χάθηκαν και δεν έχετε προλάβει να αντικαταστήσετε, ενημερώστε μας στο info@vivliaserodes.gr ή αφήστε σημείωμα μέσα στη βαλίτσα. Αποχαιρετήστε τη βαλίτσα με ευχές για πολλά ακόμα ταξίδια και, αν σας άρεσε η συντροφιά της, μπορείτε να προσκαλέσετε μια άλλη του χρόνου! 

Η αξιολόγηση

Η συνεχής αξιολόγηση του προγράμματος είναι σημαντικός συντελεστής για την επιτυχία του. Οι παρατηρήσεις και οι προτάσεις του κάθε εκπαιδευτικού είναι πολύ χρήσιμες. Παρακαλούμε θερμά να μην παραλείψετε να συμπληρώσετε ηλεκτρονικά το έντυπο αξιολόγησης που μπορείτε να συμπληρώσετε πατώντας ΕΔΩ.

Για τους γονείς

Επιπλέον, στην ενότητα Τα Έντυπα του Εκπαιδευτικού θα βρείτε σε pdf (προς ανατύπωση) μια επιστολή ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ και το ΕΝΤΥΠΟ ΣΥΓΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΓΟΝΕΑ για τη χρήση φωτογραφιών.