1821

200 Χρόνια Ελλάδα

LOGO-EPITROPIS

(Από Γ’ Δημοτικού)

Η Βαλίτσα «200 Χρόνια Ελλάδα» δημιουργήθηκε στα πλαίσια της δράσης «Βιβλία σε Ρόδες 1821-2021» με τη χορηγική υποστήριξη της Επιτροπής «Ελλάδα 2021». Περιλαμβάνει βιβλία που παρουσιάζουν στους μικρούς αναγνώστες την πορεία της χώρας μας μέσα από διαφορετικές αναγνωστικές διαδρομές.
Λογοτεχνικά βιβλία και βιβλία γνώσεων με θέμα την Επανάσταση του 1821, καθώς και βιβλία τα οποία είτε βασίζονται στη θεματολογία της Επανάστασης, είτε εμπνέονται από τα γεγονότα και παρουσιάζουν διαφορετικές πλευρές τους.
Βιογραφίες προσωπικοτήτων – καλλιτεχνών, επιστημόνων, πολιτικών, αγωνιστών της Επανάστασης.
Παιδικά μυθιστορήματα μυθοπλασίας και βιβλία γνώσεων (για την πολιτιστική, καλλιτεχνική, κοινωνική ζωή κ.ά.), που αφορούν ιστορικές περιόδους του 19ου και του 20ου αιώνα – Μικρασιατική Καταστροφή, Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος, Δικτατορία.

Τα βιβλία της βαλίτσας απευθύνονται καταρχήν σε μαθητές και μαθήτριες Γ’- ΣΤ’ δημοτικού. Ωστόσο, με την κατάλληλη διαχείριση εκ μέρους του/της εκπαιδευτικού, βιβλία ή αποσπάσματά τους μπορούν να δουλευτούν και στις μικρότερες τάξεις.
Διαβάζοντας λογοτεχνικά ή άλλα βιβλία, τα παιδιά, εκτός του ότι μαθαίνουν, επίσης μοιράζονται, κοινωνικοποιούνται, συνεργάζονται και αναπτύσσουν την κριτική τους σκέψη.
Στόχος του προγράμματος ΒΙΒΛΙΑ ΣΕ ΡΟΔΕΣ® είναι να ωθήσει τους αναγνώστες ώστε, μέσω της λογοτεχνίας, να βρεθούν σε μια «συνθήκη ενεργητικής ανακάλυψης», να πάρουν ερεθίσματα, να βοηθηθούν στη διατύπωση ερωτημάτων, να ερευνήσουν, να ερμηνεύσουν και να συγκρίνουν την εποχή μας με τα παλαιότερα χρόνια, με άξονα τις προτάσεις βιβλίων που περιλαμβάνει η βαλίτσα. Η επιλογή των βιβλίων έγινε από τη Μαρίζα Ντεκάστρο, συγγραφέα και κριτικό βιβλίων για παιδιά. Η φωτογραφία της ανάρτησης είναι από το βιβλίο 1821 ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ της Σοφίας Ζαραμπούκα, εκδ. Πατάκη. Με τη χορηγική υποστήριξη της Επιτροπής  «Ελλάδα 2021».

To θέμα 200 ΧΡΟΝΙΑ ΕΛΛΑΔΑ υποστηρίζει το Εργαστήριο Δεξιοτήτων ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΑΙ ΤΟΠΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ